Hvordan bør ungdom takle ettervirkninger av covid?

Meningsytring: Bjørn Wold – Prosjektleder 

Aftenposten hadde i februar flere oppslag at Omikron varianten av covid-19 er som en sesonginfluensa å regne. Rekordmange koronapasienter går helt fint for sykehusene. Vi tåler en dobling sier helsedirektør Bjørn Guldvog. Det er flere grunner til ikke å bli skremt. Men kanskje er det noen grunner til å være forsiktig også?

I november ble om lag 4 prosent av de smittete lagt inn på sykehus. Siden har andelen sunket drastisk. Men det er jo fordi antallet smittede har steget drastisk. Etter at skoler og barnehager slapp opp er det jo vaksinerte barn og ungdommers tur til å få covid-19. Nå snakker vi om over 20.000 positive selvtester pr dag. Så høye tall kan vare til utpå vårparten. Det spørs vel om vi når Folkehelsens anslag på 3-4 millioner smittete, men mange blir det.

Det gjør vel kanskje ikke stort så lenge vi kan holde samfunnet i gang og det er barn og unge som rammes?

Men som trenere, foreldre og ungdommene selv merker kan det være tøft å komme tilbake etter covid-19. Vi snakker slettes ikke om long covid, men om kortvarige ettervirkninger. Selv da ser altså både trenere, foreldre og ungdommene selv de fort blir slitne i kroppen. Idrettslege Vikane påpeker at så lenge ungdommene har en infeksjon i kroppen så trenger de å mobilisere immunforsvaret. Starter du å trene for hardt eller for tidlig vil du hemme immunforsvaret.

Helsedirektoratet påpeker at dette er en ny sykdom som vi vel lite om. De baserer seg på råd fra rehabiliteringsmiljøer og WHO og kommer med generelle treningsråd. Ta det gradvis og tid mellom økter og øvelser.

Dessverre vil det fortsatt ta noen måneder til vi vet i hvilken grad ungdommen blir rammet av long covid. Vi har sett i andre land at de fleste ungdommer kommer tilbake i vanlig form etter kort eller litt lengre dit. Men dessverre har vi samtidig sett at også ungdommer får long covid og ettervirkninger både etter 6 og 12 måneder. Dessverre viser noen studier at en stor andel av disse opplever samme problem som ME-pasienter, forverring av symptomene etter anstrengelse.

Derfor er kanskje Olympiatoppens råd for aktive utøver, det beste rådet også for all ungdom. Vent med å starte opp treningen hvis du har feber, verker i kroppen, føler deg mer sliten enn vanlig, svetter i hvile, har frysninger, er svimmel, har vondt i brystet, et tett i brystet, hoster opp slim, hoster så du ikke får sove.

Da bør du heller ta spørreundersøkelsen for personer med ME, kronisk utmattelsessyndrom eller long covid på nettsiden MECOV.NO